Brottslingar eller framtidens hjältar?

Natten mellan den 15 och 16 oktober tog en grupp aktivister från nätverket Ofog sig in på vapenfabriker i Karlskoga och Eskilstuna där de förstörde granatgevär och andra vapen. Två av de fem aktivisterna är häktade, de andra har försatts på fri fot. Nu väntar rättegång. Aktionerna är del av kampanjen Avrusta som sjösattes i september 2008 för att trappa upp det fredliga motståndet mot svensk vapenexport.


- Att öppet bryta mot en lag för att förändra sådant som man tycker är fel är en metod som har använts genom hela historien. Jag tror att man i framtiden kommer att se tillbaka på 2000-talet och skämmas över vapentillverkningen i Sverige och jag tror att man kommer att tycka att de som försökte hindra det gjorde rätt, säger Anna Andersson, en av aktivisterna, till tidningen ETC:s Örebroupplaga.


I samma tidning uttalar sig Bosse Fredriksson som arbetar på BAE Systems i Karlskoga. Han kallar aktivisterna för "brottslingar" och tycker att de använder fel metoder för att nå ut med sitt budskap:


- De tar sig rätten att ställa sig över demokratiska regler. Vi är trötta på sådant här.


Är det rätta att bryta mot lagen för att stoppa en omoralisk verksamhet? Inom Kristna Fredsrörelsen går åsikterna isär. En del medlemmar tycker precis som Ofog att civil olydnad ibland är nödvändigt när traditionellt folkrörelsearbete inte ger resultat. En av dem är Martin Smedjeback, en av dem som deltog på aktionen i oktober. Han bloggar om det på avrustas blogg.  Andra medlemmar menar att mål och medel alltid måste hänga ihop och att man måste hålla sig inom lagens råmärken.


Vad tycker du?


Karin Haglind

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0