Konflikter och glaciärer

Kilimanjaros glaciärer smälter på grund av klimatförändringarna. Olivia Kibui Mbugua från Kenya visade bilder tagna på det mäktiga berget som tydligt visar hur glaciärerna minskat drastiskt.


Det är inte så enkelt som att klimatförändringar automatiskt leder till krig, menar Olivia som bjudits in till Sverige för att tala om sambandet mellan krig och klimat. Konflikter existerar i ett samspel mellan olika politiska och sociala faktorer, såsom orättvis fördelning av resurser. Men klimatförändringarna kan spä på konflikter eller bidra till att latenta konflikter blir våldsamma. Till exempel när flera grupper konkurrerar om resurser som blir allt knappare.


Olivia gästade Ekumeniska centret, där Kristna Fredsrörelsen har sitt kontor, idag. Hon jobbar på National Council of Churches of Kenya, som arbetar hårt för att påverka politiker att ta sitt klimatansvar.


- Det här är en fråga som är så viktig att den kan driva våra biskopar ut på gatorna i protest, sade Olivia.


För ett land som i stor utsträckning är beroende av jordbruk får klimatförändringarna allvarliga konsekvenser. Torka och översvämning leder till att människor förlorar sin skörd. Nomader tvingas överge sin traditionella livsstil när betesmarkerna försvinner.


På frågan om vad vi kan göra i Sverige, säger Olivia:


- Vi i Afrika måste göra vår läxa och ni i Europa måste göra er. Så kan vi mötas någonstans i mitten. Dialogen mellan det civila samhället på våra respektive kontinenter borde öka så att vi kan dela med oss av våra framsteg. Och ni i den rika världen måste dela med er av ny teknologi.


Olivia besöker Sverige för att delta i aktiviteter inom Kyrkornas Globala Vecka.Karin Haglind

Foto: Paul Jeffrey/ACT-Caritas
Uttorkad brunn i Sudan.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0