Mindre pengar, mer vapen.

Känns det tryggare nu med en ny president på väg in i Vitahuset? Med en Obama som uttryckligen vill lyssna och eftersträvar dialog? Med en ledare för värdens största demokrati - och producent av växthusgaser - som säger sig vilja ha en förändring? Jo, många i USA och även värden i stort var lyckliga när Barak Obama utropades till segrare i valet den 4:e november. Men det är inte alla som gläder sig. I Washington Post beskrivs i en artikel från den 27:e oktober 2008 (av Fredrick kunkle) hur, i en situation där folk slutat köpa kläder, bilar och möbler, försäljningen av vapen och ammunition ökat med mellan 8 och 10 procent under året.


Ökningen kan ha flera orsaker. Den sviktande ekonomin har skapat en ökad känsla av otrygghet som vissa försöker kompensera med ökad beväpning. Men många köpare, säljare och experter menar att även en rädsla för att Obama tillsammans med demokrater i kongressen skall driva igenom stärkt vapenkontroll bidragit till vad som kan ses som en "hamstring" av vapen bland sektorer i det amerikanska samhället. Detta baserat på uttalanden från Obama där han säger att han stödjet individers rätt att bära vapen men också sunda säkerhetsåtgärder.


Men inte heller McCain var en favorit bland vapenfantasterna. Även om de kände sig mindre hotade av honom var det flera som var arga över hans tidigare stöd till kontrollåtgärder så som att även de som köper vapen på vapenmässor måste genomgå en bakgrundskontroll. Däremot rapporteras de flesta gilla älgjagande Palin.


Med tanke på att den koppling som tycks råda mellan ekonomisk tilbakagång, rädsla för en presidentkandidat som lockat historiskt många väljare till vallokalerna och ökande vapenförsäljning kanske vi törs hoppas på ett riktigt dåligt vapenår 2009 - det skulle vi alla tjäna på.

Jesper Wiklund


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0