Nya styrkeförhållanden i Colombia leder till kritisk situation

Farc-gerillans försvagade position i Colombia har lett till en ny situation i landet, menar människorättsförsvararen Agustin Jimenez från den colombianska Organisationen för solidaritet med politiska fångar, som var på besök i Sverige i dagarna. De nya styrkeförhållandena betyder inte självklart att situationen för mänskliga rättigheter förbättras.


- Vi är glada över att till exempel kidnappningarna minskat, men samtidigt ser vi ett mönster där tvångsförsvinnanden ökar. Nu har vi kommit till en ny kritisk punkt i utvecklingen i landet, säger han.


Nästan en människa per dag anmäls försvunna, enligt MR-organisationer. Det innebär att siffrorna är tillbaka på samma nivåer som under 80- och 90-talet.


Bilder av försvunna colombianer på en manifestation.

- Även antalet fall av tortyr ökar. Det hänger ihop med regeringens krav på större resultat från militär och polis. Tortyren leder till att fler personer kan gripas.


Uppgifter som kommer fram vid tortyr behöver dock inte självklart innebära att de som grips är skyldiga. För att kunna visa på handlingskraft under sina två mandatperioder, som går mot sitt slut, har president Uribe infört farliga strategier, menar Agustin Jimenez.


- Bland annat handlar det om ett informantsystem, men också ekonomiska ersättningar för dödade gerillasoldater. Det har lett till en ökning av utomrättsliga avrättningar. På advokatkollektivet där jag arbetar har vi fått ta emot väldigt starka vittnesmål och vi var nyss med om att ett barn dödades för att han skulle vittna. Militär är kopplade till detta dödsfall, säger Jimenez.


De senaste faktauppgifterna om utomrättsliga avrättningar, där kropparna efter unga människor klädda i gerillauniform presenterats som dödade i strid, men där det finns bevis som bestrider att dessa skulle tillhöra gerillan, är hårresande.


- Det här handlar om en generaliserad terror. Tidigare genomfördes övergreppen ofta av paramilitären, nu är det ett större deltagande från reguljär militär.


Regeringen försvårar det civila samhällets arbete, men också det internationella samfundets stöd till detta, säger Jimenez. Den utländska närvaron pressas, bland annat genom hårdare visum-regler och kontroller av utlänningar av säkerhetspolisen DAS. Nyligen utvisades en tyska och två fransmän som arbetat med sociala organisationer i landet.


- De försvårar det gemensamma arbetet för mänskliga rättigheter. 


Men Jimenez målar inte allt i svart. I och med Farcs försvagning kan nästa president kanske ha råd med att inta nya perspektiv. Perspektiv på fred och en öppning för en förhandlad lösning på konflikten, samt en intersocial dialog kring denna fred.


Läs mer om fallen med de dödade ungdomarna här och här.

Tove Silveira Wennergren

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0