Sanningen bakom massakern i Acteal

Den mexikanska regeringsarmén utrustade, tränade och skyddade paramilitärer i Chiapas under andra halvan av 1990-talet,  åtminstone fram till 1999. Det visar dokument som offentliggjorts i Pentagon av USA:s försvarsdepartement.

Nio månader efter zapatisternas uppror i januari 1994 hade den mexikanska regeirngen en plan färdig, Plan de Campaña Chiapas 94, för hur de skulle bekämpas. I denna plan ingick att underrättelsetjänsten i hemlighet skulle organisera “valda delar av det civila samhället, med en stark patriotisk känsla” och ge dem ”rådgivning och stöd i självförsvar och andra paramilitära aktiviteter”.

 

Det dokument om nu offentliggjorts är daterat den 5 maj 1999 och är en rapport från det mexikanska försvarsdepartementet till dess motsvarighet i USA. Det ger en detaljerad beskrivning av hur små grupper inom armén och underrättelsetjänsten, Humint (Equipos de inteligencia humana), var förlagda till samhällen i Chiapas högland, hur de roterade mellan olika byar, för sin egen säkerhets skull, och hur de hjälpte antizapatistiska beväpnade civila grupper med underhåll och skydd. Humint stod också för insamling av information om zapatisterna.

 

Många rapporter och uttalanden har genom åren påtalat den mexikanska arméns inblandning och den mexikanska regeringens stöd till paramilitärerna i Chiapas. Men tidigare har inget direkt regeringsdokument funnits offentligt som bekräftar detta. Tvärtom, efter den fruktansvärda massakern i Acteal 1997 har Mexikos ledning, från president Zedillo 1997 fram till dagens president Felipe Calderon envetet förnekat varje inblandning från statens sida i de paramilitära aktiviteterna.

 

I den “Vitbok om Acteal” som allmänna åklagarämbetet publicerade året efter massakern, 1998, heter det exempelvis: ”existensen av civila beväpnade grupper har bekräftats, men dessa är varken organiserade, tränade eller finansierade av den mexikanska armén eller andra regeringsinstanser. Deras framväxt och organisation svarar tvärtom mot en intern logik bestämd av sammandrabbningar mellan och inom samhällen där det finns zapatister.”

 

Regeringsföreträdare hänvisar ännu idag till denna vitbok som den ultimata sanningen om massakern i Acteal.

 

Det är uppenbart att ledarna för den mexikanska staten ljuger.

 

Varför?

 

Borde inte ledarna för ett land, som säger sig vara en rättsstat och som har ratificerat alla konventioner om mänskliga rättigheter, vara de första att vilja utreda och äntligen klarlägga vem som bär skulden för massakern i Acteal, den värsta i Mexikos moderna historia, när 45 obeväpnade människor, mest kvinnor och barn, brutalt sköts till döds?

 

Vad försöker Mexikos regering dölja? Varför ljuger de?

 

 

Anika Agebjörn, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Mexiko.

 

Två artiklar på spanska om bakgrunden till massakern i Acteal:


Confirma EU: el Ejército entrenó a paramilitares: http://impreso.milenio.com/node/8627340

Archivos improcedentes de Acteal: http://www.milenio.com/node/270424


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0