Svenska investeringar skapar konflikter i Guatemala

I slutet av november fick jag följa med på ett kort besök till området runt guldgruvan Marlin i San Marcos i norra Guatemala. Gruvan drivs av det kanadensiska gruvföretaget Goldcorp och de svenska AP-fonderna har över 200 miljoner kronor investerade i detta företag. I Guatemala finns ett stort motstånd mot gruvan Marlin, som man bland annat menar förgiftar naturen och förstör människors hus genom vibrationer i marken. I en rapport från i år beskriver flera organisationer, inklusive Kristna Fredsrörelsen, den aktuella situationen i Guatemala där flera storskaliga gruv- och dammprojekt finns planerade eller redan är igång:

Ursprungsfolkens marker genomträngs av stora projekt och exploatering, och deras rätt till information och att i förväg bli rådfrågade respekteras inte.


Befolkningen utvecklar strategier för motstånd, i form av påverkansgrupper, förhandlingar och lokala folkomröstningar. Staten avvisar dock lokala försök att delta i beslutsprocessen.


Konfliktnivån ökar, mänskliga rättigheter kränks. Staten svarar med att kriminalisera sociala protester, med militarisering, förtryck och uteslutning.


I samma rapport uppges att 97% av befolkningen i San Marcos lever i fattigdom, vilket onekligen känns ganska absurt med tanke på att de bor granne med en guldgruva. Under mitt besök i San Marcos följde jag med när katolska kyrkan och en miljöforskare från Norge tog prover på områdets vattendrag. Tidigare provtagningar har visat förhöjda halter av arsenik, och tack vare vattnets naturligt höga PH-värde så sprids detta gift lätt vidare nedströms. Ett annat problem är att gruvan själv förbruka stora mängder vatten i processen för att skilja guldet från berggrunden. Vid en av floderna mötte vi en kvinna som tvättade kläder vid strandkanten då hennes by inte längre hade något vatten. Det känns återigen absurt att en människa som bor granne med en guldgruva ska behöva tvätta kläder för hand i en flod, men så ser verkligheten tyvärr ut. Och svenska staten gör inte mycket för att förändra situationen.

 

Aron Lindblom.

 

Allan Lissners foton från guldgruvan Marlin: http://allan.lissner.net/the-marlin-mine/


Artikel om AP-fondernas investeringar i Goldcorp: http://www.latinamerika.nu/ap-fonderna-investerar-i-kritiserad-gruva


Rapport om människorättskränkningar och konflikter skapade av gruvan Marlin: http://www.krf.se/sites/default/files/Rapport_sammanfattning_urfolk.pdf


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0