Bolivia går framåt - följer vi med?

                                               

Jag har tidigare skrivit här om arbetet för att få till stånd en vapenlagstiftning i Bolivia - det enda landet i Latinamerika som helt saknat en sådan. Det är ett viktigt arbete, Latinamerika som region har den högsta mordfrekvensen i världen och en mycket stor del av dessa mord begås med skjutvapen. I en del länder överskrider mordfrekvensen till och med den i ett regelrätt krig.


I Bolivia har stora framsteg precis nåtts i detta arbete. Underhuset i Parlamentet godkände under den andra veckan på det nya året det lagförslag som KrFs samarbetspartner CEJIP jobbat så hårt på att skapa stöd för. Förslaget bygger på den modellag för skjutvapen, ammunition och relaterat material som togs fram av organisationer ur det civila samhället i Latinamerika under 2006 på uppdrag av PARLATINO - det latinamerikanska regionala parlamentet. Det kan tyckas tillkrånglat med en produktion av så många dokument men fallet Bolivia är bara ytterligare ett exempel på det latinamerikanska civilsamhällets oerhörda kapacitet samt på vilka stora vinster som finns i samarbete mellan dessa organisationer och parlamentariker. Med detta som bakgrund blir Sveriges nya biståndspolitik särskilt oroande där flera av de ramorganisationer som fördelar anslagen till de svenska enskilda organisationer som jobbar med partners i syd har fått sina anslag kraftigt nedskurna för i år. Trots den styrka som våra vänner i Latinamerika visat upp gång efter annan kvarstår det faktum att de allra flesta av dem saknar ekonomiska resurser för att göra sin röst hörd - och utan dessa resurser kommer deras budskap och kunskap att klinga ut ohörd.


För arbetet i Bolivia kvarstår nu att få Senaten att godkänna förslaget. Inte heller det ett lätt jobb men KrF kommer finnas på plats för att ge det stöd vi kan åt CEJIP i detta arbete.

 

                                                                                                                                                                                             Jesper Wiklund

(I gruppen som jobbade med att ta fram Modellagen ingick: Viva Rio, CLAVE, Parlamentariska rådgivare från flera länder, Kristna Fredsrörelsen samt Parlamentarikerforum för små och lätta vapen.)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0