Vapenhandelslogik..?

Misstankarna om mutbrott i samband med försäljningen av JAS Gripen har fått ett slut, till ett pris av 3 miljarder kronor.


Den 29 januari åtalades österrikaren Alfons Mensdorff-Pouilly i Storbritannien, tidigare konsult för vapenjätten BAE Systems, för att ha mutat tjänstemän i Tjeckien, Ungern och Österrike i samband med försäljningen av svenska JAS Gripen. BAE Systems erkänner sig skyldiga till bokföringsbrott och vilseledande information, men medger inte mutbrott.


I fredags kom så beskedet att åtalet lagts ner. Detta efter att det blivit klart att BAE Systems betalat det amerikanska justitiedepartementet och den brittiska ekobrottsmyndigheten sammanlagt över 3 miljarder kronor för att slippa åtal för mutbrott, något som gör att de också slipper svartlistning inför framtida vapenaffärer.


I ett inslag på Rapport den 6 februari syns en nöjd styrelseordförande för BAE Systems som konstaterar att bolaget med dessa dryga 3 miljarder kronor hindrar att några utredningar återupptas. Den internationella vapenhandeln kan fortsätta som förut, efter sina egna spelregler.


Se inslaget från Rapport den 6 februari

http://svtplay.se/v/1878721/ingen_utredning_kring_jas-affar


/Elin Hagberg

Goda Grannar

Kristna Fredsrörelsen är ju långt ifrån ensamma om att jobba mot små och lätta vapen samt vapenhandel. I Sverige har vi mycket samarbete med framför allt Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen, Amnesty, Röda Korset och IKFF. Men även i Norge arbetas det. Här är en bild från norska Changemakers kampanj ”Det er typisk norsk a…”

Vad kan man säga? Tycker det är en rolig och talande bild som visar på konflikten mellan den norska självbilden och verkligheten. En konflikt som är minst lika relevant i Sverige (men som jag är alldeles för dålig på photoshop för att kunna illustrera).

Changemaker har också med en karta över de eldvapenrelaterade morden i världen, fördelat på 100.000invånare och år. Se allt på http://www.changemaker.no/Politikk/Tidligere-kampanjer-/Det-er-typisk-norsk-a/


Jesper W


RSS 2.0