Internationella kvinnodagen

Ni må kalla mig facknörd men även den här gången vill jag prata om svensk vapenexport. Förra veckan kom ISP med sin statistik kring exporten under 2009. Återigen har vi slagit nytt rekord. Exporten av krigsmateriel steg under året med 7% och landar på total smått ofattbara 13,5 miljarder. Under hela 2000-talet har vi konstant legat bland de tio största exportörerna i världen. Bland mottagarna av krigsmateriel för strid - dvs. vapen – finns många länder som gravt och systematiskt kränker mänskliga rättigheter, som befinner sig i väpnad konflikt och som är långt ifrån att uppnå millenniemålen. Det är det sista jag vill fokusera på här och som jag tycker är mest relevant som denna – internationella kvinnodagen.

Ett av de åtta millenniemål som det ser mest hopplöst ut att uppnå är det om att minska mödradödligheten med tre fjärdedelar till 2015. Hur man bör gå till väga för att uppnå detta mål är inte värst komplicerat. För att minska dödligheten i samband med graviditeter så krävs framför allt ökad tillgång till utbildad vårdpersonal vid förlossningar samt ökad kunskap om reproduktiv hälsa och familjeplanering. Alla stater som har ställt sig bakom målen har också åtagit sig att vidta åtgärder för att uppnår dem. Detta är till viss del en resursfråga men framför allt en fråga om politisk vilja och om prioriteringar. Pakistan har lagt 8,3 miljarder kronor på att köpa det svenska radarsystemet Erieye. Detta är 12 gånger mer än vad landet lägger årligen på vatten och sanitet.

Som jag nämnde i inledningen är det knappast fråga om hjärnkirurgi. Världens länder och ledare måste börja ta millenniemålen på alvar och prioritera dem. När Pakistan lägger 8,3 miljarder på köp av svenska radarsystem i stället för på att minska mödradödligheten gör det även oss, men framför allt politikerna i Exportkontrollrådet, till medbrottslingar.

Jesper Wiklund     


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0