Har Marocko gjort sig skyldig till brott mot mänskligheten? - svenska jurister till MR-kommissionen i Genève

Internationella juristkommissionen (ICJ) - Sverige presenterar idag en artikel vid MR-kommissionens (Human Rights Council) årliga session i Genève.
 - Artikeln visar att Marockos kränkningar av västsahariernas mänskliga rättigheter har varit grova och systematiska och att de pågått under lång tid. ICJ Sverige kräver att Sveriges regering engagerar sig i frågan, inte minst mot bakgrund av att EU:s fiskeavtal och handelsavtal med Marocko båda snart ska omförhandlas, säger Cecilia Asklöf, ordförande för ICJ-Sverige.

Artikeln heter Crimes Against Humanity in Western Sahara: The Case Against Morocco och har skrivits av ICJ Sverige i samarbete med Mark Klamberg, doktorand i internationell straffrätt vid Stockholms universitet. I artikeln beskrivs Marockos ockupation av Västsahara och de systematiska kränkningar av västsahariernas mänskliga rättigheter som ägt rum under de drygt 30 år som ockupationen pågått. Författarna drar slutsatsen att Marockos handlingar kan rubriceras som brott mot mänskligheten enligt internationell sedvanerätt och att de skyldiga kan och bör prövas inför internationell domstol. Man betonar också att Marocko bör agera för att göra slut på den straffrihet som råder.


Kommentarer
Postat av: Filip Tufvesson

För en nylig bra och belysande artikel läs gärna Xan Rice artikel "Western Sahara — the next desert storm" på http://www.newstatesman.com/africa/2010/09/western-sahara-morocco (samt efterföljande kommentarer!).

2010-09-16 @ 15:29:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0