Civilsamhället en nyckelaktör för fred i Colombia

Herminio och Clemencia i riksdagen.

Efter över fyrtio års väpnad konflikt i Colombia krävs en bred uppslutning för fred i samhället och en hållbar och rättvis lösning. Den nya situationen i landet har
aktualiserat frågan om att finna en politiskt förhandlad lösning på konflikten som ett alternativ till den militära strategi som idag tillämpas av regeringen. Här är det civila samhället en nyckelaktör.


- De civila aktörerna balanserar på knivens egg i konfliktens Colombia. Det är svårt att hålla sig utanför. Därför är det inte heller bara regeringen och de väpnade aktörernas ansvar att hitta lösningar på konflikten, det ligger också på var och en av oss i det civila samhället. Det är inte bara en konflikt som avgörs på slagfältet, den går djupare än så. Därför måste en fredsprocess ha en social förankring, det handlar inte bara om att sluta skjuta på varandra, säger Herminio López Ariza, generalsekreterare i ungdomsnätverket Red de Jóvenes Magdalena Medio.


Över fyrtio år av väpnad konflikt och återkommande konfrontationer mellan paramilitär, gerilla och regering har orsakat ett oerhört lidande för civilbefolkningen och försvagat rättssäkerheten i Colombia. I konfliktens spår har det vuxit fram en humanitär kris av enorm omfattning. Det finns positiva inslag i MR-situationen i landet, men i många fall pekar civilsamhället på att situationen har förvärrats. Med bakgrund av detta har en bred akademisk som politisk debatt om övergångsrättvisa och fredsbyggande skapats.


María Clemencia Herrera, ursprungsfolksledare från amazonasfolket Uitoto, ställer krav på fred och deltagande.

- I dag är hela samhället påverkat av konflikten. Ursprungsfolken anklagas för att erbjuda de väpnade aktörerna skydd. De anklagar oss för att stödja såväl paramilitärerna som gerillan, men vi har inte med dem att göra. Ursprungsfolken arbetar för att återerövra våra territorier som har stulits från oss och vi vill bli lämnade i lugn och ro på vår mark. Vi arbetar för enighet, solidaritet och jämlikhet, säger hon.


Herminio och Clemencia deltog i ett seminarium i Sveriges Riksdag den 3 december.


Tove Silveira Wennergren

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0