Ibland går det snabbt att förändra världen!

Idag skriver mer än 100 länder under ett förbud mot klustervapen i Oslo. Ett fåtal länder med Norge och Irland i spetsen har tillsammans med hundratals frivilligorganisationer drivit fram förbudet.


Klustervapen sprider mängder av minigranater omkring sig och orsakar enormt mänskligt lidande. Sverige meddelade för ett par veckor sedan att det kommer att skriva under, vilket innebär att det svenska klustervapnet Bombkapsel 90 måste skrotas.


- Även om några av stormakterna inte vill skriva under avtalet har det redan blivit moraliskt förkastligt att använda vapnet, säger Thomas Nash som är ordförande i Cluster Munition Coalition till Svenska Dagbladet.


Ryssland och USA är bland de länder som inte kommer att underteckna avtalet. Efter undertecknandet idag ska avtalet ratificeras och kommer sedan att träda i kraft under 2010.


Det var mindre än två år sedan Norge tog initiativ till avtalet, vilket bevisar att det går snabbt att förändra världen ibland, tack vare kampanjarbetet som bedrivits av otaliga personer och organisationer. I Sverige har nätverket mot klustervapen samlat in tusentals namnunderskrifter till den svenska regeringen.

Karin Haglind

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0