Ljusbäraren

Forsfor är ett icke-metallikt grundämne som ingår i RNA och DNA och därför är nödvändigt för alla levande celler. Vit fosför antänds när den kommer i ontakt med syre och brinner med ett blekt ljus. Det fick därför namnet "Ljusbäraren" av grekerna. Vackert.


Vit fosfor har av flera länder använts i krig för att lägga ut rökridåer men på grund av att det också fungerar som ett offensivt vapen som bränner ner byggnader och ihjäl människor har det ansetts vara är ett krigsbrott att använda vit fosfor i tätbebyggda områden då det drabbar civila urskiljningslöst. Flera organisationer rapporterar nu att Israel använt sig av vit fosfor i bombningarna av Gaza - ett av världens mest tättbefolkade områden.


När vit fosfor har antänds är det nästan omöjligt att släcka med vatten. I DN 25/1 intervjuar Lotta Schüllerqvist en läkare i Gaza som beskriver vad som händer när ämnet träffar huden:


"Djupa bränsår, i många fall ända in i skelettet, som inte slutade brinna på flera dygn, trots att vi försökte ta bort all brännskadad vävnad. Infektioner utvecklades, och i flera fall steg det upp rök eller eldflammor ur såren när vi tog bort bandagen."

Det latinska namnet på vit fosfor är kanske mer passande:


       -      Lucifer.                                                                                                                                                                                              Jesper Wiklund


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0