Svagt folkligt stöd, JAS-mutor och missade affärer

Det är inte lätt att vara försvarsvän. När väljare nyligen tillfrågades om en rad områden, som vård, skola, polisen, A-kassan och barnbidragen så visade det sig att det finns ett område där såväl borgerliga som rödgröna väljare är överens. Minska hellre utgifterna på försvaret än höj skatten. Fler än dubbelt så många borgerliga och fler än fyra gånger så många rödgröna väljare vill hellre spara på försvaret.


Det är inte lätt att vara försvarsvän. Ingen köper JAS-plan, om de inte får lite extra vid sidan om. Misstankar om korruption gäller i Tjeckien, Ungern och Sydafrika. Den svenska förundersökningen är förvisso nedlagd, men det verkar mest handla om bristande resurser.


Det är inte lätt att vara försvarsvän. Det räcker inte med att våra grannländer sagt nej till att köpa JAS-plan. Nu vill inte ens Svenska försvaret köpa svenska vapen (Hägglunds) utan väljer finskt istället (Patria). Detta väcker frågor om hur bra svenska vapen egentligen är och varför vi ska exportera dem överhuvudtaget.


Det finns dock ljuspunkter. Bahrain, Saudiarabien, Thailand och Tunisien köper svenska vapen. Det är förvisso tvivelaktiga regimer, men pengar är pengar, eller? USA köper också svenska vapen. Sedan USA:s invasion av Irak har den svenska exporten av vapen till USA mer än fördubblats, trots att export till krigförande land bryter mot svenska exportregler, men pengar är pengar, eller?


Det finns fler ljuspunkter. Utlandsuppdragen ökar och nyligen genomfördes den största militärövningen hittills på svensk mark och relationerna med NATO är goda. Försvaret tvingas förvisso spara (genom att få en uppräkning som är lägre än den allmänna kostnadsökningen), men omsätter för 2009 ändå 44 miljarder vilket är betydligt mer än för rättsväsendet (32 miljarder), biståndet (30 miljarder) och mer än åtta gånger så mycket som miljövården (5).


Det är inte lätt att vara försvarsvän, med det finns ljus i mörkret.


Klas Corbelius


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0