ATT-förhandlingar på hög nivå

Så var jag framme tillslut efter ytterligare förseningar. Stupade i säng runt 22 NY-tid, 4 på morgonen svensk tid. Tisdagen blev väldigt lång, ett 15-timmars jobbmaraton.


Kristna Freds anordnade ett lunchseminarium på FN tillsammans med Oxfam om korruption i vapenhandeln. Vi hade talare från SIPRI och Tranparency International samt en person från Nigerias regering som talade om den reform landet genomgått för att bekämpa korruption i vapenhandeln. Ungefär 40 personer deltog, stater och NGO’s och eventet följdes upp av en middag under kvällen med ca 14 personer närvarande. Tanken var att vi skulle prata vidare om dessa frågor vilket vi också gjorde över en härlig 3-rätters middag som Oxfam betalade ;) Tror dock att tillfället till mingel och nätverkande nästan gav ännu mer än frågorna i sig eftersom de var få som egentligen kunde så mycket om detta.


Det stora temat under dagen var annars ATT-resolutionen som håller på att utarbetas som ska ta processen vidare. Storbritannien ligger bakom detta, officiellt tillsammans med ett antal andra stater som fanns med då den första resolutionen kring ATT lades 2006, inofficiellt sker förhandlingarna mellan britterna och USA. USA röstade nej 2006 och har under Bushadministrationen haft en minst sagt skeptiskt hållning som verkar ha ändrats i och med Obama. Högnivåförhandlingar har nyligen skett mellan utrikesministrarna Hillary Clinton och David Miliband för att komma överens om en ATT-resolution som båda kan stå bakom. Vi har sett utkasten på resolutionen och nu återstår att se detaljerna i denna efter att USA och britterna har kommit överens. Därefter delas den med de andra som kommer att ha sina synpunkter, troligtvis ganska i onödan. Det känns som att det är britterna och amerikanerna vilka som vanligt styr spelets regler. Fortsättning följer under onsdagen…


Kommentarer
Postat av: kerstin

Bra jobb Helena!

Heja, heja!



Kram Kerstin

2009-10-14 @ 16:21:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0