Vapenhandelslogik..?

Misstankarna om mutbrott i samband med försäljningen av JAS Gripen har fått ett slut, till ett pris av 3 miljarder kronor.


Den 29 januari åtalades österrikaren Alfons Mensdorff-Pouilly i Storbritannien, tidigare konsult för vapenjätten BAE Systems, för att ha mutat tjänstemän i Tjeckien, Ungern och Österrike i samband med försäljningen av svenska JAS Gripen. BAE Systems erkänner sig skyldiga till bokföringsbrott och vilseledande information, men medger inte mutbrott.


I fredags kom så beskedet att åtalet lagts ner. Detta efter att det blivit klart att BAE Systems betalat det amerikanska justitiedepartementet och den brittiska ekobrottsmyndigheten sammanlagt över 3 miljarder kronor för att slippa åtal för mutbrott, något som gör att de också slipper svartlistning inför framtida vapenaffärer.


I ett inslag på Rapport den 6 februari syns en nöjd styrelseordförande för BAE Systems som konstaterar att bolaget med dessa dryga 3 miljarder kronor hindrar att några utredningar återupptas. Den internationella vapenhandeln kan fortsätta som förut, efter sina egna spelregler.


Se inslaget från Rapport den 6 februari

http://svtplay.se/v/1878721/ingen_utredning_kring_jas-affar


/Elin Hagberg

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0