Bort med hemlighetsmakeriet kring vapenexporten!

Sveriges regering säger att människorättsperspektivet ska genomsyra all svensk utrikespolitik. Det gäller även vapenexporten. Men Lars Ångström, ledamot för miljöpartiet i exportkontrollrådet för svensk vapenhandel menar att denna är väsensskild från regelverket.

- Lätta på sekretessen och skapa insyn i exportkontrollrådet. Först då kan vi se ett närmande mellan ord och handling, sade han på MR-dagarna i Luleå.

MR-dagarna gick av stapeln i Luleå i år.

Sverige är världens åttonde största vapenexportör, trots att vi har en restriktiv vapenexportlag. Lars Ångström, som talade på seminariet om svensk vapenexport i Luleå som organiserades av Kristna Fredsrörelsen i samarbete med Svenska freds, Amnesty och Diakonia, menar att lagtexten i sig är bra.


- Där står det att riktlinjerna inte får strida mot svensk utrikespolitik. Exporten är en viktig utrikespolitisk handling, det är ett ställningstagande vilka länder vi exporterar till och det kan ses som ett direkt stöd till till exempel diktaturer eller stater som regelbundet bryter mot de mänskliga rättigheterna. För problemet är att verkligheten svävar omkring helt skilt från detta regelverk, säger han.


Lars Ångström tycker att det är en paradox att Sverige exporterar vapen till länder som till exempel Saudiarabien och Pakistan, samt att man banat väg för export av krigsmateriel till Colombia trots att där pågår omfattande strider och kränkningar.


- Exportrådet har sin egen sfär som tar beslut som är väsensskilda från de vackra orden om MR i svensk utrikespolitik från till exempel regeringsförklaringen. Allt detta är möjligt på grund av sekretessen.


Enligt Lars Ångström leder sekretessen i exportkontrollrådet, som finns till för att skydda industrin och främmande makt, till att ledamöterna inte kan ställas till svars.


- De har sin egen agenda, en egen dagordning. Jag tycker att man iallafall skulle kunna offentliggöra handlingarna i efterhand för att kunna utdöma ansvar.



Tove Silveira Wennergren


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0