Varför skicka soldater till Haiti?

I ett inslag från den tjugonde januari rapporterar den amerikanska tevestationen Democracy Now från det jordbävningsdrabbade Haiti. Enligt information i inslaget har USA skickat 11 000 soldater till Haiti och ännu fler är på väg. Den amerikanska läkaren Evan Lyon från organisationen Partners in Health kommenterar militariseringen av Haiti med orden:

"Om det finns 12 000 soldater här så är det en ockupation. … Militären kan göra mycket skada i den här miljön. Vad vi behöver just nu är el, vatten, sjuksköterskor, läkare och material.”

 

”Har inte soldaterna bistått er med material”, frågar journalisten i inslaget och läkaren svarar: ”Inte än.” Mot slutet av intervjun fortsätter han med att säga att det inte finns något behov av militär i Haiti, att det inte finns några problem med säkerheten, att det inte pågår något krig i landet och att läget i huvudstaden Port-au-Prince är så lugnt att ”du kan höra en knappnål falla”.

 

En journalist som intervjuas längre fram i inslaget säger om den aktuella situationen i Haiti: “People don’t need guns, they need gauze” (folk behöver inte vapen, de behöver bandage).

 

Följ länken för att se inslaget: http://www.democracynow.org/2010/1/20/casting_doubt_on_us_claims_of

 

I ett läsvärt blogginlägg på The Nations hemsida skriver Richard Kim:

 

”Att säga att Haiti är det västra halvklotets fattigaste land är att missa poängen; Haiti gjordes fattigt av Frankrike, USA, Storbritannien, IMF och Världsbanken.”

 

Läs mer: http://www.thenation.com/blogs/notion/517494/

 

Aron Lindblom


Kommentarer
Postat av: Jesper W

Bra inlägg! Kolla in den här också: http://www.slate.com/id/2242078/

2010-01-26 @ 10:22:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0