Det stormar om europeiskt fiske

EU har ett fiskeriavtal med Marocko som inkluderar Västsahariskt vatten, Sverige röstade nej till avtalet då man inte ser fiske på ockuperat område som förenligt med folkrätten. Nu ska avtalet upp till diskussion igen. Det internationella nätverket Western Sahara Resource Watch offentliggjorde nyligen ett juridiskt utlåtande från europaparlamentet som medger att i sin nuvarande form innebär EU-fisket i området ett brott mot internationell rätt. Anmärkningsvärt är att uttalandet har hemlighållits i sju månader innan det nu läckte ut.

Zander och Aldo är två före detta svenskflaggade båtar som SVT:s Uppdrag granskning finner på piren i Dahkla, i det ockuperade Västsahara. Piren bevakas av marockansk polis och här bedrivs storskaligt fiske av utländska båtar. ”Vi lägger oss inte i politiken” hävdar Ove Ahlström, en svensk som fiskar i dessa vatten. Han menar vidare att det inte är nåt fel att fiska ”i Marocko” efter inbjudan från marockanska regeringen. Att området är ockuperat ser han som desinformation. Mot Ahlström finns redan ett åtal i Sverige för grovt otillåtet fiske, något som skedde innan båtarna bytte till utländsk flagg. ”Det är jag och de andra fiskarna som är offren för svensk politik med neddragning av fiskekvoterna” hävdar Ahlström vidare.

Visst förstår jag att det är besvärligt och sorgligt att det inte längre går att fortsätta fiska i utfiskade svenska vatten. Men storfiskarens snyftarhistoria hamnar i skuggan av det faktum att en stor andel av den västsahariska befolkningen bor i flyktingläger i Algeriet sedan mer än 30 år och resten lever under hårt förtryck på ockuperat område och att de, i strid mot internationell rätt inte får någon del av de resurser deras land besitter.

”Naivt” slår Rabab Amidane, västsaharisk aktivist som fått politisk asyl i Sverige, när hon hör intervjun med den svenske fiskaren. ”Fisket gynnar och legitimerar Marockos ockupation. Verksamheten är politisk.”

Följ arbetet med att uppmärksamma det ljusskygga och omoraliska utvinnandet av naturresurser i Västsahara och stöd kampanjen på: http://www.fishelsewhere.eu/. Uppdrag granskning om det gränslösa fisket går att se på svts hemsida och missa inte den intressanta fortsättningen nästa onsdag då programmet granskar vart fisket tar vägen.

Kari Berg


Kommentarer
Postat av: Anna Åkerlund

Tack för tipset! Jag har nu skrivit på kampanjuppropet. Men varför har Kristna Fredsrörelsen inte skrivit på? Det går att skriva på som organisation.



undrar,

Anna Å

2010-03-07 @ 05:42:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0