Avslöjande debatt om vapenexporten

Håkan Mårtensson och Allan Widman
Vid säkerhetspolitiskt sommartorg deltog även Kristna Freds i några arrangemang. Ett av dem var debattboxningen om vapenexporten. Vår egen Håkan Mårtensson mötte Allan Widman (FP) i en debatt om försvarspolitiska motiv för vapenexporten. Håkan lyfte fram att andra skäl växer sig starka som i KRUT-utredningen från 2005 där näringspolitiska skäl lyfts fram. Om försvaret köper mindre så ökar trycket på vapenexport. Sverige ska inte vara en aktör som sätter vapen i omlopp och vad händer när landet förnyar sina vapen och säljer vidare det begagnade?

Allan Widman menade att de säkerhetspolitiska argumenten förändras med att den materiella utvecklingen går framåt och ansåg att Sverige i första hand ska livstidsförlänga nuvarande material, i andra and köpa nytt och först i tredje hand tillverka eget. Allan ville inte heller se näringspolitiska mål i riktlinjerna, men däremot gärna ett demokratikriterium. Där höll Håkan med.

I en annan rond var det Andreas Ekman som ivrigt försvarade vapenexporten, vilket var lite märkligt när han samtidigt som generaldirektör för ISP är den som ska se till att riktlinjerna för vapenexporten, som av dess försvarare anses restriktiva, följs. Andreas lyfte dock fram att det inte finns något förbud mot vapenexport utan att det är mer som med körkort, att får du tillstånd från ISP så är det ok att exportera, även till tvivelaktiga stater som Saudiarabien och Pakistan. På frågan varför försvarade sig Andreas med att det utgör en så liten andel av den svenska vapenexporten.

Anna Ek, Svenska Freds ordförande, undrade då varför, om det var så lite, Sverige inte kunde sluta med exporten till dessa stater, men fick bara en motfråga på det: ska inte fattiga länder få skydda sig? Visst, tyckte Anna, men vi ställer många krav för att ge bistånd, varför inte när det gäller export av vapen? Anna undrade även om det var så klokt att exportera till Pakistan med tanke på det osäkra läget. Andreas menade att Sverige sedan 2007 inte säljer några vapen till Pakistan, dock är det viktigt att honorera ingångna avtal och genomföra nödvändiga följdleveranser.

Anna summerade att den svenska materialexportlagen helt spelats ut och att det är en trovärdighetsfråga när vi förser hårdföra regimer med vapensystem. Här gick dock Andreas längre än att bara försvara den nuvarande lagen från 1993 och menade att det egentligen inte är den som gäller utan att det skett ”en praxisutveckling”, som godkänts av riksdagen, dock först i efterhand och utan att riksdagen haft kunskap om alla detaljer.

I den tredje ronden hängde Maja Åberg från Amnesty på Andreas tråd och menade att om praxis blivit sämre, dvs mer tillåtande till export till tvivelaktiga stater, så bör inte lagen anpassas till det. Om vi vill vara säkra på att vapenexporten inte ska kränka mänskliga rättigheter så ska vi inte exportera till de länderna, t ex Saudiarabien. Anders Svärd (C) svarade på frågan varför vi ska sälja vapen att vi lever i en marknadsekonomi där det finns en efterfrågan och ett behov att fylla.

Maja lyfte fram att det står varje land fritt att gå längre när det gäller att reglera vapenhandeln och att det finns ett enormt av ett globalt Arms Trade Treaty. Anders fyllde i att de europeiska reglerna följs i varierande grad och att när han i egenskap av KRUT-utredare träffade representanter från den tjeckiska vapenindustrin så låg fokus helt på att sälja så mycket som möjligt, utan att tänka på regler.

Sammanfattningsvis var det en intressant debatt som visade på behovet av mera opinionsbildning kring svensk vapenexport. Erkännandet från ISP:s generaldirektör att lagen i praktiken tolkas [ytterst av honom själv] mer positivt till vapenexport, än hur den är skriven, utmanar oss som vill begränsa vapenexporten att kritisera den utvecklingen och visa på behovet av en mer restriktiv tolkning. En möjlighet är då att lägga till det demokratikriterium som även Allan Widman (FP) stödjer.

Klas Corbelius

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0